De historie van de blog en de vlog


De tijdlijn in figuur 3 is gemaakt op basis van informatie uit de artikelen van (Kate, 2013), (Chapman, 2011), (Ottergraafjes, 2015), (Thomas, 2014). De donkerblauwe vlaggetjes staan voor de historie van de blog, de lichtblauwe vlaggetjes staan voor de historie van de vlog en de paarse vlaggetjes staan voor historische gebeurtenissen die voor de blog én vlog belangrijk waren. ­­­

Figuur 3: tijdlijn van het vloggen en bloggen.

 

De eerste blog is ontstaan in 1994 en de eerste vlog werd in 2000 geboren. Beide zijn enorm veel ontwikkelingen doorgegaan en ze zijn uiteindelijk geweldig gegroeid. Hoewel deze tijdlijn tot 2011 gaat zijn de ontwikkelingen nog lang niet voorbij. De vlog is nu nog zoveel bekender geworden en het is niet normaal hoeveel views een vlog tegenwoordig heeft. De blog is ook erg gegroeid, maar dit brengt ook negatieve gevolgen met zich mee. Zo merkt expert blogger Nicole van Oers dat er steeds meer concurrentie is in de blogwereld en dat het steeds lastiger wordt om uniek te blijven.

 

“Ik merk dat het steeds moeilijker wordt om een unieke en creatieve content neer te zetten. Omdat er, vergeleken met 6 jaar geleden, zoveel meer blogs zijn die eigenlijk allemaal hetzelfde doen is het lastig om je te onderscheiden.” (Oers, 2016)

De enorme groei van de blog maakt het moeilijker voor Nicole. Als we de lijn van de vlog ontwikkelingen met de blog mee zouden doortrekken naar de toekomst, is de kans groot dat de vlog ook zo zal eindigen. Momenteel zijn er zoveel verschillende blogs dat het ons kan doen duizelen. De vlog is nu nog relatief nieuw, maar er komen al steeds meer vloggers bij. Misschien dat er in de toekomst zoveel vloggers zullen zijn die hetzelfde doen, waardoor het steeds lastiger wordt om uniek te blijven en om populair te blijven. Dit kan er misschien voor zorgen dat de vlog ook wat meer op de achtergrond zal komen te staan. Dit is echter maar een mogelijkheid. We gaan er maar op één manier achter komen wat er gebeurt in de toekomst, en dat is door de toekomst haar gang te laten gaan.